Administrar

Candidata d'Esquerra Unida a la Batlia de Palma

No facem oportunisme amb la protecció del nostre litoral

campanyapalma | 25 Abril, 2011 21:53

 

Aquests dies la consellera de Treball i Turisme del Govern Balear, Joana Barceló s'ha reunit amb els hotelers de la la zona de Cales de Capdepera. Davant la repetida demanda per part dels empresaris turístics, s'ha compromès a posar en marxa la reposició d'arena que fa anys el temporal es va endur de Cala Agulla.

Benvingudes siguin les solucions quan arriben (si es que arriben!) però crida l'atenció que ara, el govern del PSOE, el mateix que ha minvat la inversió en medi ambient a les Illes Balears aquest exercici 2011, passant de 25 a 10 milions d'euros, es preocupi per la platja de Cala Agulla. Sona electoralista que voleu que vos digui.

Pensar que la greu situació de Cala Agulla, com la d'altres platges del nostre litoral, es soluciona simplement abocant-hi arena d'un altre lloc és no tenir-ne ni idea.

Aquí hi ha dos problemes importants:

1.- La minva objectiva de recursos econòmics conseqüència de l'aprovació dels darrers pressuposts generals de l'estat. Consti al respecte que des d'Esquerra Unida de les Illes, vàrem presentar al·legacions considerant alarmant, per a un territori com el nostre, el decrement pressupostari en matèria de Medi Ambient; ens preocupava principalment el tema de l'abastiment, la gestió i l'ús de l'aigua potable i també la protecció del nostre litoral.

2.- Quin és el model que volem de protecció i regeneració del litoral? Ja ho ha aclarit de sobte, i a corre cuita, la consellera Joana Barceló? Després de practicar una política d'abandó en matèria de medi ambient per part del PSOE, ara resulta que la feina que no s'ha fet en més de 5 anys s'iniciarà en un mes? A nosaltres ens preocupa la manca de garanties ambientals conseqüència d'una actuació apressada que només tengui en compte els interessos econòmics.

Facem un poc d'història. Des de l'any 2007 estan paralitzats (per manca de pressupost!!!) importants projectes de conservació del litoral que suposen actuacions integrals que van més enllà de la limitada, poc perdurable i poc efectiva reposició d'arena. Concretament, el mateix 2007, Costes presentà un projecte per tal de recuperar el Sistema Dunar de Cala Agulla, globalment ben valorat pels ecologistes, que hores d'ara segueix sense executar-se.

El 2009 es presentà per part del Ministeri de Medi Ambient el Projecte de regeneració de Cala Agulla consistent, exclusivament, en abocar 120.000 metres cúbics d'arena, procedents d'una zona d'extracció situada davant la costa d'Estellencs. El GOB hi presentà al·legacions per considerar, bàsicament, que la regeneració artificial no pot esdevenir com a sistema per tal de mantenir les platges, tant pel seu alt impacte ambiental, com per la manca d'efectivitat de l'actuació. Davant tal disbarat, el GOB suggereix la retirada del projecte, l’estudi seriós d’alternatives que puguin conduir a resoldre la pèrdua d’arena de la platja i, entre elles, l’execució urgent del projecte tants anys ajornat, de recuperació del sistema dunar al terme municipal de Capdepera.

Està clar que el retard en l'inici de les actuacions proteccionistes pot fer que els danys arribin a ser irreparables a les platges d'Es Trenc, Sa Canova, Cala Mesquida i Cala Agulla, entre d'altres, però la improvisació, la manca de rigor, l'oportunisme i les actuacions parcials poden ser encara més perilloses.

Val la pena pegar una ullada a les al·legacions presentades en el seu moment pel GOB.

 http://www.gobmallorca.com/comuni/com2009/091007.html

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS